3D Lenticular Baskı Nedir?

3D Lenticular Baskı Nedir?

Lenticular baskılı ürünler, farklı açılardan bakıldığında derinlik hissi veya görüntülerin birinden diğerine değişimini sağlayan baskı tekniğidir.
3D Lenticular Baskı Nedir?

Lenticular baskılı ürünler, farklı açılardan bakıldığında derinlik hissi veya görüntülerin birinden diğerine değişimini sağlayan baskı tekniğidir.

Özel olarak hazırlanmış dijital Lenticular tasarımlarını doğrudan Lenticular malzemeye UV ofset veya UV dijital baskı yapılmaktadır. Ultraviyole (UV) baskı tekniği ile basılan Lenticular ürünler 2d standart baskılara göre çok daha etkilidir.

Unilens Lenticular Markasıyla ürettiğimiz, Lenticular promosyon ve reklam ürünlerinin etkisini sizde deneyin !

Lenticular Ürünlerimizi İnceleyin

Birden çok katman kullanılarak kısa ve değişken hareketli görüntüler, animasyonlar, 3d etkisi ve farklı efektler de oluşturulabilir. Birden çok görselin birleştirilerek, dijital alanda tek bir görsel haline getirilmektedir.

3D Lenticular Baskı Nedir?

Lenticular baskı teknolojisi, lenticular lensler yardımı ile görsellerin derinlik, zoom, flip, animasyon, morph gibi farklı açılardan görsellerin değişebilme etkisini yaratmakta kullanılan bir baskı tekniğidir.

Özel olarak hazırlanmış dijital Lenticular tasarımlarını doğrudan Lenticular malzemeye UV ofset veya UV dijital baskı yapılmaktadır.

Lenticular Şeffaf PETG Malzeme olduğundan, Küçük ebatlı ofset baskılı ürünlerde arka yüzüne Beyaz PP Opak Malzeme kaplanmaktadır. XXL Büyük boy Lenticular ürünlerinde ise baskının arka yüzüne beyaz UV baskı yapılmaktadır.

Lenticular materyalin arka yüzeyine direkt baskı yaparken dikkat edilmesi gereken kritik nokta, özel programlarla tasarlanan görselin üzerindeki çizgilerin lens çizgileri ile denk gelmesidir. Bu hizalama işlemi baskı kalitesini belirleyen en önemli unsurdur. Özellikle değişim efektinde görsellerin birbirine karışmasına neden olabilir.

Lenticular baskı doğru şekilde birleştirilmiş 2 görseli, açılar değiştikçe görseli değiştirebilme özelliğine sahiptir. 10’dan fazla görsel kullanılarak 1 saniyelik kısa videolar bile baskıya uygun hale gelebilmektedir. XXL Büyük formatlı ürünlerde 32 kareye kadar basılabilir.

3D Lenticular Baskı Nedir?

Lenticular malzemeler çoğunlukla plakalar halinde üretilmektedir. Ancak rulo şeklinde de üretim yapılabilmektedir. Alternatif olarak birbirinden farklı birden çok görsel kullanılarak stereoskopik 3D efekt etkisi de yaratılabilmektedir.

3D Efekt sadece soldan sağa veya sağdan sola hareketlerde algılanabilmektedir. Sebebi ise sol gözün sağ göze göre hafif farklı açıdan farklı imajları gözlemleyerek stereoskopik 3D etkisini gözlemleyebilmesidir.

Flip, animasyon ve zoom efektleri yukarıdan aşağıya daha iyi çalışmakla birlikte soldan sağa da gözlemlenebilmektedir.

Son kullanıcılar için üretilmiş birçok lenticular materyal bulunmaktadır. Bu malzemeler PETG olarak üretilmektedir. Ayrıca birçok lpi değerlerine sahip Lenticular ürünleri bulunmaktadır. En doğru malzeme ürüne ve etkiye göre seçilmektedir.

Lenticular baskılı ürünler en çok hediyelik eşya ve promosyon alanlarında kullanılmaktadır. Promosyon ürünlerinde uv ofset baskı ile lenticular malzemenin direkt düz yüzeyine baskı gerçekleştirerek üretim sağlanabilmektedir.

Ayrıca yüksek çözünürlüklü fotoğraf baskı makineleri ile kağıda baskı alınarak, lenticular lense lamine edilmektedir.

XXL lenticular baskılar ise; havalimanı, otobüs durakları ve stadlar gibi açık hava reklamcılığının birçok alanında kullanılmaktadır. Açık havada kullanılan büyük boy Lenticular Plaka ölçüleri değişim efekti için 120x180 cm, 3d derinlik hissi için 120x240 cm’dir. Birden çok plaka bir araya gelerek daha büyük ölçülerde üretim yapılabilmektedir.